Nur Dayana Batrisyia. Powered by Blogger.

Search

Life in Kolej Matrikulasi Selangor (Part II)



Hi guys. So today I'm going to post about the real life in matriculation. For those who are made to matriculations, congrats to all of you. Your life is going to be fine. Yup I am truly honest. Before I write about rules & regulations, I will share a bit of my life story in KMS.

So, matriculation students will only go through 2 semesters. I will say semester 1 is a lot tougher compare to semester 2 because in second semester you are already get used to the surrounding and study environment. My class starts at 8 am and end up at 5 pm. Minus 2 hours of break. However, the schedule will change in second semester. My timetable is pack with lectures, tutorials and lab sessions.

Okay now let's talk about homework and assignments. Since I am from module 1, I have to complete 3 lab reports every week. Tutorials work is depend on the lecturer itself. Usually, lectures will not give any assignments to you but I  am not promise because some lecturers are so strict. Matriculation syllabus is not that tough. The only thing that makes life hard is the time. Time is gold. There is no time to play around. All you have to do is focus and complete your work. Since you have no time to do a lot of revisions, I advice
you to complete all your work and understand well especially in lecture. This is because you will have no time at all to do revisions when you have full of assignments and lab reports that needs to be done. Sometimes there will be extra class which also depends on the lecturer but usually there will be lots of extra classes in second semester.

About outings, I don't know about other matriculations but in KMS, outings are very strict. There is a lot of procedures that you need to follow. 

  1. You cannot go out with jeans. 
  2. You have to swap your matric card whenever you go out. 
  3. Boys and girls have their on specific day to go outings. Means that there is no way boys and girls can go outing in the same day. 
  4. Students can go for outings on specific weekend only. Yes, not every weekend. 
  5. Students have to be in KMS before 7 pm and can go out at 8 am. 
  6. Students cannot go for "balik bermalam" every weekend too. Balik bermalam is balik tidur bermalam di rumah.

So, that's a little bit of "briefing" for you guys before you enter KMS haha. If you have any questions please leave a comment. Hope you are not in shock when reading this. Life in matriculation is not like what people says. Trust me, if you manage your time well and stay focus, I am sure there will be no problem at all.

104 comments

  1. How about your lectures?? Are they good??

    ReplyDelete
  2. Hello, does this college offers accounting stream?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi there, yes they do :)

      Matriculation system does offer Science stream and accounting stream but you have to take add math in secondary school baru boleh masuk matrik.

      Delete
  3. Hi i nk tanya pasal the dress code fr students during lectures and also when in the campus(especially fr non-muslims), and also abt the extra curiculum activities and hw it is done arnd there. thank u very mch. this blog post is really very useful.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi! For muslims, we have to wear baju kurung (for girls) and kemeja (for boys). For non muslims, you can wear kemeja and slack. But some matriculations allow their non muslim girls to wear skirt, it depends. For cocuriculum, they provide the tshirt. Cocuriculum is for only one semester. If you already have cocuriculum in semester one, you will not be involve in cocuriculum for semester two.

      No problem. Hope this helps!

      Delete
  4. hi~
    i am an accounting course.can i masuk matrik if i no take add math?

    ReplyDelete
  5. hi.
    i am an accounting course.can i masuk matrik if i no take add math?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi there. Hm as far as I know, tak boleh. You have to take add math to enter matriculation.

      Delete
  6. Hi there! Are your classes and lectures in English or are they in bm?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello! Lectures in English. But sometimes they speak multi languages as well.

      Delete
    2. Thank you for replying :) may I also know if the agama syllabus is hard? Or is it closely related to the one in SPM? I'm not that strong in religion being born in a mixed family

      Delete
    3. You're welcome. Not hard at all. Not like spm. But you have an oral test which you have to memorise surah and baca depan ustaz/ustazah.

      Delete
  7. Hii sori kcau.. Just nk tanye schedule kt sana include solat berjemaah cs im from sbp((mmg wajib)) and are laptop keperluan kt sana hihi thank youu

    ReplyDelete
  8. Hii sori kcau.. Just nk tanye schedule kt situ include solar berjemaah kt surau cs I'm from sbp ((mmg wajib)) and laptop are keperluan waktu kt sana hihi thanks youu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, laptop is not necessary. Sebab tak pakai sangat pun. Dekat sini ada solat berjemaah, but it depends on korang nak pergi ke tak. Selalunya ada je dekat surau.

      Delete
  9. life kat sana pack tak macm kat asrama? make up boleh ke dekat sana?

    ReplyDelete
  10. Hi kalau utk course sains, how many weeks we have to survive in matric?

    ReplyDelete
  11. Hi sorry for asking, kalau matric in science how many weeks we have to stay?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, 10 mnonths plus minus holiday. Both science and account are the same.

      Delete
  12. Hi boleh tak nak tau toilet dia macam mana ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. It depends on matric tau. Kalau dekat KMS, toilet dia okay la. Each floor ada dua toilet yang besar. Satu toilet tu maybe ada 6 ke 5 tah tempat shower, toilet bowl and sink.

      Delete
  13. Hi there, thanks for putting up this post and the previous one (part 1) as well, they are so helpful! Quick question,

    1) where do we get the textbooks and other books needed? ada kedai buku specific ke normally students beli second hand?
    2) how and when would the students be told about which books to buy ( the booklist ). Does it depend on the lecturers or is the booklist fixed for everyone in module 1?
    3) During lab sessions, is it necessary to wear lab coats? If yes, do we need to buy it from kms or beli dari luar?

    Thank you, hope to hear from you :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, no problem. I'm glad that it helps!

      1) Normally we don't use textbook. We only use lecture notes from the website. So you just have to print out the notes and tutorial. But certain subjects use tutorial book. So you need to ask your lecturer. Untuk buku secondhand, kalau dkt KMS normally senior yang dah habis belajar tu akan sedekahkan dekat bilik study setiap blok. So bila bukak sem untuk student baru, diorang ambil dari situ. For kedai buku, ada je jual extra books for your reference.

      2) This one you have to refer to your lecturer. Normally lecturer will explain what you need to buy and use for the whole semester.

      3) Yes, it is crucial to wear lab coat. Kalau tak, tak boleh buat experiment. You will be given a lab coat time hari pendaftaran. Lab coat ni dah termasuk yuran belajar.

      Delete
  14. hi dayana. awak ambik course apa eh kat matrik? accounts or science stream?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ouh accounts student kat matrik basically life diaorang dayana nampak mcm mana eh ? killer tk course tu?

      Delete
    2. Tbh, science punya jadual lagi pack compared to acc. Katanya okay je subject acc macam semua boleh bawak. Setakat ni ramai je budak matrik amik acc yg perform.

      Delete
  15. Students matriks ni semua result addmath masa spm good ke ? And how about you kak ? Because I'm not really good in addmath. I got C in SPM. But usually exam I only got "cukup² makan" pnya result. So how is it ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setahu akak result C in addmath akan masuk PDT. That is what my friend said lah time dekat matrik dulu so i'm not really sure about that. Tapi tu dulu lah, sekarang taktahu system mcm mana. I got B+ in addmath

      Delete
  16. Hello there may I know how many subjects they have?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello. It depends on which module you take.

      Module 1: Biology, Physics, Chemistry, Math
      Module 2: Physics, Chemistry, Math, Science Computer
      Module 3: Biology, Chemistry, Math, Science Computer

      Acc: Account, Economy, Math, Pengurusan Perniagaan

      But they also have english, cocuriculum and pendidikan islam/moral

      Delete
    2. what if i didnt take bio in school but can i take bio there?

      Delete
  17. akak saya tinneswari..saya baru habis SPM tahun lepas..n saya dpt offer drpd kolej matrikulasi selangor..lecturer utk teras akaun garang tak..jadual utk pelajar akaun ni padat tak...n bilik tidur kat kms o ke..kita blh balik ke rumah tak masa cuti..harap akak bagi jawapan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Tinneswari, congratulations! Hm kalau course account akak tak berapa tahu sangat. Jadual dia tak sepadat dengan budak science. Bilik dia okay compared to other matrik hahaha. Nanti akan dapat jadual semester. So dekat situ boleh tengok bila tarikh cuti and bila boleh balik semua

      Delete
  18. akak makanan kat kms ni ok tak..i mean ada makanan vegetarian tak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Time akak dulu okay sangat2. Lagi2 kalau makan time petang memang best sebab banyak makanan. Sekarang taktahu lah mcm mana. Hm makanan veggie ada but tak banyak

      Delete
  19. Hi. Assalamualaikum.
    If I take module that conclude physics and comp sci. Is the time table same with module 1 that u take?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi waalaikumussalam,

      Yes, its the same. But kurang 2 hours of lab je. Sebab each subject mcm phys, chem and bio ada lab. Kalau tak amik bio means takde lab bio so 2 hours kurang dri modul 1.

      Delete
  20. Salam,Kak. Saya Anis, baru dapat tawaran ke KMS.

    nak tanya sikit. Saya mohon dan dapat tawaran untuk course sains. Tapi masa menunggu keputusan tawaran, saya bercadang untuk tukar course acc. nanti kat sana boleh tukar kan?

    Lagi satu, masa daftar before orientasi, kita dah bayar yuran untuk course sains jadi bila tukar ke acc duit tu burn la kan? (just wanna know)

    Ada tak dari batch akak, mohon tukar from sains ke acc tapi tak dapat?

    mohon penjelasan... hehehe
    terima kasih, akak cantik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm Anis, tahniah dapat masuk ke KMS!

      Boleh tukar time hari pendaftaran. Erm about yuran akak tak pasti la but rasanya burn mcmtu je kot. Awak try tnya time hari pendaftaran mana tahu boleh dapat balance balik ke. So far rasanya semua dapat je.

      Harap membantu, sama sama awak!

      Delete
  21. Hye sis saya nak tanya ni kalau kita dari aliran sains tapi nak tukar ke aliran akaun macam mana yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai, awak boleh buat pertukaran within hari orientasi or pendaftaran tak silap. Nanti diorg akan explain about the procedure and everything

      Delete
  22. Salam sis Dayana nak tanya ni kalau kita dari aliram sains nak tukar ke aliran akaun macam mana yer?

    ReplyDelete
  23. Asslm & hai akak!,saya baru dpt tawaran ke KMS ni but pada masa sekarang tgh pikir sama ada nak terima atau x....saya nak tanya ni betul ke subjek bio,chemis,fiz dkt matriks ni sama mcm kita belajar like masa SPM..??? Nak tanya jgk 1 sem dia cover berapa bln? Kalau cuti dah lps 1 sem biasanya berapa lama?n last question is kalau kita kene balik rumah sbb ada hal2x emergency boleh mintak cuti sesuka hati ke?

    P/S:sorry kalau tanya banyak soalan just tanya for prepare ������

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm, hai!

      Tahniah! Aah lebih kurang je but belajar lagi detail and ada topic yg kita tak pernah belajar time spm. Tapi overall memang lebih kurang dengan spm. satu sem belajar 5 bulan. Hmm biasanya dalam beberapa minggu je kot tu tak ingat dah haha tapi tak lama pun. Kalau ada hal emergency, kena pegi dekat hal ehwal pelajar and kena buat surat. Kalau diluluskan, baru boleh cuti.

      Its okay! Hope awak buat keputusan yg tepat :D

      Delete
  24. Hi, nak tanya dalam 1 bilik tu akan roommate dengan yg sama course je ke or akan campur campur?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi,

      Normally roomate campur2 course. Tapi ada je dapat yg semua satu course

      Delete
  25. assalamualaikum kak, nk tanya sikit. subject computer science payah tak? macam mana cara belajar subject tu ? alhamdulillah, dpt kat KMS. :D cume sekarang tngh blurr nak pilih modul 1 atau 3 utk aliran scince . :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Hmm nak cakap susah senang tu tak pasti la dik sebab akak tak amik subject tu hehe. Kalau result spm atas 5, it should be fine nak teruskan modul 1. Tapi kalau awak amik module 3 somehow beban tu kurang sikit la. Biasanya computer scince ramai dapat A.

      Delete
  26. Hi saya dpt KMS IN SC but dia x cakap pun module ape?.. Cam. Mana nak tau?.. Lagi pun skrg saya dh start study kolej healthcare (IPTS).. SO kena buat cam mana untuk kms nie ?..kena abaikan ke or what?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, congratulations. Oh dulu time akak dapat result terus keluar module berapa, asrama apa semua. Kalau mcmtu it depends on you, nak teruskan di IPTS or nak tukar masuk ke matrik. Kalau awak nak proceed dengan IPTS tu, awak tolak la tawaran kms.

      Delete
  27. salam akak hehe saya dapat tawaran utk ke kms . sains setahun . tapi dia takde nyatakan pulak modul berapa n mane satu . ke kita patut buat pilihan mase pendaftaran nanti ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Tahniah awak. Mungkin batch korang dah tak bagitahu kot. Dulu, akak dapat surat tawaran terus dapat tahu modul berapa. Rasanya time pendaftaran nanti korang akan dpt tahu.

      Delete
  28. Dalam akak.. Just nk Tanya sikit warden kt sana strict x? I mean klau kita x light off kena marah ke hihi

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum,akak. Saya dapat PDT . Adakah pelajar PDT dan PST akan belajar dalam kelas yang sama ataupun diasingkan ??

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum,akak. Saya dapat PDT . Adakah pelajar PDT dan PST akan belajar dalam kelas yang sama ataupun diasingkan ??

    ReplyDelete
  31. Assalammualaikum akak hehe nak tanya betul ke kalau masuk matriks, exam dia ikut sem.. maksudnya sem ni bljar nnti exam tuk sem tu je and next sem bljar bnde lain?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. haha yup mcmtu. Contoh sem 2 takkan belajar topic sem 1 dah but it relates jugak

      Delete
  32. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  33. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  34. Assalamualaikum kak . Mau bertanyaa, kat sana line tenet ap yg laju, maxis,celcom ka digi ? Nk ready awl-ii. 😂😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Digi tak pasti but maxis and celcom laju je

      Delete
  35. Salam kak Dayana ! Saya pun dapat tawaran untuk masuk KMS aliran sains tapi saya dapat PDT huhu ... Nak tanya apa yang beza sangat antara PDT dan PST ? Kelas lain-lain ke ? Thanks akak :) keep on posting cause i love your blog so much !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Congrats dpt kms! PST and PDT lebih kurang je. Syllabus pun tak lari sgt. Cuma beza dia masa. PDt lebih banyak masa and kelas tak padat sgt compared to PST

      Delete
  36. Salam kak. Saya nak tanya pada hari pendaftaran perlu ke bawa salinan slip SPM?

    ReplyDelete
  37. Salam akak. Saya nak tanya pada hari pendaftaran perlu ke bawa salinan slip SPM?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Rasanya tak perlu but in case apa2 so bwk je

      Delete
  38. Assalamualaikum kak nk tanya,kat sana mcm seram tak sebab sy ni penakut sikit dan akak selalu mcm ade dengar pape tak masa mlm2 sebab sy ni jenis cepat terjaga..huhu maaf sebab tanya soalan agak merepek tp saya sangt nk tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Hahaha akak duduk kat blok polaris so tak seram kot, kalau blok vega maybe :p

      Delete
  39. Salam akak. Boleh pakai jubah ke kat sana? And nak tanya pasal kasut time kuliah, boleh pakai sport shoes ke?

    ReplyDelete
  40. Salam akak. Nak tanya pasal dressing code, boleh pakai jubah tak? And pasal kasut time pegi kuliah, boleh pakai sport shoes tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Jubah and sport shoes tak boleh pakai time kuliah

      Delete
  41. salam, kak dayana, may i know kalau ada appointment braces every month, are we allowed to go based on our appoinment dgn klinik? ke mcm mana hahah really need your help, thanks a lot! xo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha this one susah sikit. Mcm akk dulu, kalau minggu tak boleh outing tu just pegi mintak kebenaran felo and tunjuk kad appointment then bru boleh lepas

      Delete
  42. Salam

    1. Saya dapat B+ in all my sc subjects (phy chem addm tak ambik bio) masa spm. Rasanya saya boleh bawak tak subjects ni kat kms?

    2. Ramai tak orang dapat 4 flat from module 2

    3. Ada tak orang ambil acc masa degree but during matriculation ambil sc?

    4. Memang betul ke tak boleh pakai heels masa lecture & orientation week and memang kena black je eh kasut?

    5. Is it ok untuk saya pakai blouse and skirt masa pergi kuliah? Jubah boleh pakai ke?

    Sorry banyak tanya kak hehe harap dapat membantu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm.

      1. Spm tak semestinya tentukan result in matrik awak bagus ke tak. Ada je kwn akak time spm banyak dpt C+ but in matrik dia dekan. It depends on you, kalau cara awak belajar okay semua then inshaallah boleh dpt result bagus.

      2. Module 2 akak tak berapa pasti sgt. Tapi each batch lain2 brpa org yg dapat 4flat.

      3. Ada, and thats me! hahaha

      4. Yup, tak boleh. Kasut kena bertutup and kulit.

      5. JUbah tak boleh pakai. Kena pakai baju kurung je.

      Its okay! Thanks for reading harap dpt membantu :)

      Delete
  43. Hi do we need to buy buku nota for the lectures? And is it compulsory to have the books for each subject? Buku notes tu beli kat sana or beli sendiri thanks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, it depends on the lecturer. And it is not compulsory to buy reference book for each subject. Semua refer to lecture notes je. But if you nak further understanding, boleh beli buku. Dekat kooperasi pun ada jual. You're welcome!

      Delete
  44. Salam akak! U are pretty lah! BTW Kak, dkt surat tawaran Dia ade tulis byr yuran atas nama pengarah kolej? Maksudnya? N kene tjk Surat tawaran sekali dgn no akaun kolej? No akaun tu nk dpt Dr mne? Then akak, need to print ke pst yg banyak pages tu? Thanks in advance sis!

    ReplyDelete
  45. Salam akak! U are pretty lah! BTW Kak, dkt surat tawaran Dia ade tulis byr yuran atas nama pengarah kolej? Maksudnya? N kene tjk Surat tawaran sekali dgn no akaun kolej? No akaun tu nk dpt Dr mne? Then akak, need to print ke pst yg banyak pages tu? Thanks in advance sis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Haha you're so sweet thank you! Alamak this one akak dah tak ingat la process dia macam mana. Sebab ayah akak yang uruskan semua ni dulu. Rasanya time akak bayar time hari pendaftaran je tak sure la sorry!

      All documents kalau boleh print out before hari pendaftaran.

      Delete
  46. Hello, Dayana! I'm an Indian SBP student from SM Sains Tuanku Munawir (SASER) and I would like to ask a few questions:

    1) Can we pick who we want to be as roommates cause' I have friends who will be enrolling at KMS as well and I want to be in the same room as them, so is it possible?

    2) Are the lecturers strict, or can we joke around with them?

    3) Do the lecturers practice favoritism?

    4) Will there be 'lights off', since I was in SASER and they had that hahah

    5) When the Muslims have their prayers, where will us non-Muslims go?

    6) Can parents visit on the weekends?

    So far, these are the only questions I have, and I hope that you don't mind answering them hahaha... But, kudos to you on your 2 blogs relating your experience at KMS, it really helped me know what I'm gonna face there! So, anyways, thank you! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello, Suraj.

      1) No, you cant. They choose randomly.

      2) Some of them are strict, and some of them are very friendly and funny. If you take Biology, Mr. Cornelius is the best lecturer.

      3) I don't think so.

      4) Haha they say that you must switch off the light at 12, but actually nah.

      5) Non muslims are free go anywhere. Usually when there is a one hour break, muslims will perform prayer and have lunch right after that. So non muslims will have extra time to go eat lol.

      6) Yes, definitely. Parents need to have car sticker to enter matriks.

      Awh, really glad that it helps you! Thanks for reading and all the best in matrik! :)

      Delete
  47. Assalamualaikum akak . saya sajidah dan sy insyaAllah akn sambung belajar di KMS nanti . boleh saya tanya , kalau modul 3 takde fz kan , so boleh ke ambil medic masa degree nnti ? course apa je yg boleh ambil masa degree nanti ? thank youu .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm Sajidah. Tak boleh terus amik medic untuk lepasan module 3. Awak boleh ke mana2 bahagian sains kesihatan yg requirement dia subjek bio and chemist. Medic and dentistry tak boleh

      Delete
  48. assalam akak , nak tnya modul 3 boleh sambung apa je masa degree nanti ? medic boleh ke ? sebab takde fz kan ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Hm tak boleh rasanya sbb takde physics. Module 3 boleh ke mana2 bahagian kesihatan selain medic

      Delete
  49. Haii akak , dekat KMS nanti laptop tu tak wajib pun kan ?

    ReplyDelete
  50. Hi akak, nak tanya time bulan puasa nanti cafe bukak tak for non-muslim?

    ReplyDelete
  51. Hye,. Nak tanya boleh ke pakai sneakers? Why do some say student cant wear shawl plus shawl bercorak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, sebenarnya kena pakai kasut berkulit. Eh? I think tu depends on matrik kot. Klau dkt kms boleh je nak pakai tudung apa pun

      Delete
  52. Salam akak.. Nak Tanya, kat matriks bole pakai shawl tak? Ke tdg bawal je?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Boleh pakai tudung jenis apa pun. Macam2 style boleh pakai xD

      Delete
  53. Assalamualaikum nak tanya ablut sahur and berbuka during ramadhan ? Kalau time sahur tu cafe bukak ke? Or kene oreoare sahur kita siap2 malam tu ??

    ReplyDelete
  54. Assalamualaikum nak tanya ablut sahur and berbuka during ramadhan ? Kalau time sahur tu cafe bukak ke? Or kene oreoare sahur kita siap2 malam tu ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Dulu time dkt matrik cafe bukak je masa sahur

      Delete

Blog Archive