Nur Dayana Batrisyia. Powered by Blogger.

Search

Life in Kolej Matrikulasi Selangor (Part I)

CAUTION. This content contains heavy images.
There will be multi language, Bahasa Malaysia and English.
~~~

So this is the front view. (please pretend like there is no one standing there)








Orientation week
(I was at S)

KMS at night. Isn't it beautiful?

Okay nak buat room tour sikit.

View from my window.


My bed. You can see there is a lot of purple colour here.
Baru-baru lagi memang la kosong kan hehe.



Haa. Kan dah mula bersepah.
Kalau korang nak tahu, satu bilik share 4 orang. My spot is on the left side near the window.


Okay ni nak cerita lebih sikit. Dapat bilik nanti katil korang akan susun dua kanan, dua kiri. So basically masing-masing punya port kat setiap penjuru bilik. Bayangkan bilik korang 4 segi kan. Ha so katil kat 4 penjuru tu. Actually, susunan katil, almari, meja belajar tak boleh diubah takut roomate tak selesa ke what not. Tapi kalau korang tak selesa dengan susunan bilik, pandai-pandai la bincang dengan roomate ye. So me and my roomate dah sebulat suara nak ubahsuai bilik. Ini lah proses dia.. Ye, kita orang susun time malam.



And, ni hasilnya. Dalam phone takde la pulak gambar after yang cantik-cantik kan so ni jelah yang ada. Dua katil lagi kat belah lain. 



My ootd mirror :p



Finally, my room photos on the last day in KMS. (memang kena susun balik seperti susunan asal)



To be remembered.

P/S: There will be part II. Stay tune!




112 comments

  1. Replies
    1. Haha yeke? ramai cakap bilik dekat matrik selangor luas compared to other matrik tapi taktahu la hehe

      Delete
  2. agak besar jugak bilik.. =)
    sis pun suka arrange katil jadi double masa belajar dlu. hehehe
    Tiba tiba rindu zaman belajar. menggamit memori gituw. =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan! boleh jadi queen bed terus. sebab lagipun kipas dekat tengah tengah thats why kita orang ubah. hehehe nanti saya pun jadi mcmtu la kot sekarang tak rasa sgt lagi XD

      Delete
  3. Besarnya bilik! dekat KMM kecik lagi dari KMS. Dahlah batu bata hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha yeke? xD Maybe sebab KMS baru je lagi kot so basically everything is new :)

      Delete
  4. Luasnya bilik.. untung lah ... eh result keluar dah kan ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha cukup la untuk 4 orang. Dah, tunggu result upu sekarang :)

      Delete
    2. i see... result mesti cemerlang punya. haha congrate2

      Delete
  5. Hye sis.. Nx tnye tentang pkaian.. Always kne pkai bju kurung kn?? Bju kurugn tuu.. Bju krung moden boleh?? Yg x de pesak.. Kbaye plak mcm mne?? Boleh pkai??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai. Yup dekat matrik memang hari hari kena pakai baju kurung. Baju kurung moden boleh je rasanya. Make sure tak over sangat la but kebaya tu better elakkan.

      Delete
  6. Hi Kak, nak tanya Tandas jauh tak darpada bilik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi! It depends. Macam akak, dekat je. Kalau dekat KMS, toliet semua hujung. but each floor ada 2 toilet yang besar.

      Delete
  7. Hai kak,nak tanya best xbelajar dkt matriks...maksudnya ada pressure tak berbanding dgn u?saya tgh konfius ni xtahu nak ambik matrik ke asasi...akak rasa mana lagi ok?ramai kawan saya ckp matriks susah,so better ambik u,betul ke?
    One more thing,kalau ambik matriks yg satu tahun punya agak2 boleh x catch up semua topik berbanding dgn yg 2 tahun punya?boleh ke nak tukar matriks yg 2 tahun punya kalau dapat setahun pengajian?

    P/s sori tanya byk soalan harap boleh bantu saya coz I'm in dilemma now :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai! To be honest, matrik life memang a little bit tougher kalau compare dengan u (diploma). Asasi and matrik takde beza sangat pun rasanya. Syllabus asasi and matrik (science) lebih kurang. Tempoh pengajian pun lebih kurang. So nak cakap susah pun lebih kurang je. Cuma beza dia asasi ada dua kan. Law and science if im not mistaken.

      Kalau nak pursue dalam bidang science and dapat asasi science, just go for asasi. But kalau dapat asasi law, tapi nak amik science go for matrik. Bagi akak, asasi and matrik takde banyak perbezaan. Cuma asasi memang adik dah masuk dalam u and matrik selangkah lagi nak masuk u.

      Nanti bila grad, budak asasi and matrik akan masuk degree pada masa yang sama.

      Delete
    2. Kalau dapat program satu tahun, boleh je tukar ke dua tahun. Kalau belajar ikut masa, and focus semua rasanya boleh je catch up.

      Its okay! I'd be happy to help :)

      Delete
  8. Btw kak nak tanya result spm akak berapa?hihih kalau saya ni dapat 6A agak2 boleh catch up semua topik dlm masa setahun btw saya ambik aliran sains...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh sangat tu nak catch up. Kalau belajar rajin2 and selalu buat latihan confirm boleh perform. Akak dulu dapat 5A je. Aliran science jugak

      Delete
  9. Hai kak dayana,kalau yg matriks 2 tahun tu hectic x life ?apa yg beza 2 tahun dgn 1 tahun punya?kalau kelas+assignment byk jugak ke sama dgn yg 1 tahun punya?so mana yg better yg q tahun.ke 2 tahun?kurang pressure ke kalau ambik yg 2 tahun punya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai! Program dua tahun (PDT) life dia kurang busy compared to Program satu tahun (PST). Jadual kelas pun tak padat sangat and syllabus pun lain. Akak pernah tengok kertas exam diorang memang lain and senang sikit compare dengan kitorang punya. PST jadual padat sebab semua kena compile dalam satu tahun.

      After SPM, sesiapa yang mohon matrik tu akan dapat result matrik ikut result SPM masing2. Kalau yang dapat PDT tu maybe result kurang sikit compared to PST. Tapi ada je yang dapat PST tapi dia mohon tukar to PDT. Tapi PDT tak boleh tukar ke PST.

      Delete
  10. Hello kak dayana,boleh tak share notes + exam paper utk subjek fizik,kimia and maths?saya betul2 perlukan ASAP :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai. Sorry awak, notes semua dah bagi dekat orang. Kalau nak kena download dekat website matrik and akak dah delete pulak notes dalam laptop. Sorry! :(

      I will try to find it for you. Drop your email InshaAllah if dapat I will send it through your email.

      Delete
  11. Hai assalamualaikum saya nak tanya kalau untuk subjek fizik dgn chemist kalau exam kena byk hafal ke dkt matriks.compare dgn spm ramai.ckp 50%hafal 50%calculation dkt matriks betul ke?kalau saya ni jenis.xsuka hafal2.so saya ingat nak ambik akaun...akak rasa cam mana?akaun ada kena hafal2 ke...sbb saya theory ni kureng sikit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai, waalaikumussalam. Syllabus sebenarnya lebih kurang je dengan SPM punya. Ada objective, subjective plus essay. Sama je. Calculation biasanya banyak dekat lab tapi ada je calculation dalam subject. Macam spm. Cuma matriks belajar detail sikit and topic lain sikit dengan spm punya. Bab awal2 tu sama cmm spm. Overall, mmg sama jelah mcm spm cuma ada certain topic lain yg ada yg kita tak pernah belajar time spm.

      Kalau awak minat science, just go for science lah. Ikut awak punya minat and nak jadi apa nanti. Account memang kira2, tapi ada subject yang kena baca macam economy. So basically dua2 course ada kira2 and theory.

      Delete
  12. Hai nak tanya kalau PDT kelas 8-5pm jugak ke?pastu silibus dia mcm mana?exam sama.dgn PST ke?boleh terangkan lebih mendalam.tak pasal pdt ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai, kalau PDT jam kredit tak macam PST. Dia kurang sikit and less hectic. Syllabus sama tapi dia belajar tak se-detail pelajar PST. Contoh belajar topic yang sama, tapi ada subtopic yang PDT tak belajar. Time exam pun tak sama.

      Delete
  13. Assalam akak , if you have friend yang matrik akaun , boleh tak suruh dia share notes matrik akaun ? Susah nak cari notes matriks . Buku rujukan tkut salah beli nak buat persediaan .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. I have one but dia dah tak simpan notes acc. So sorry! Dont worry masuk matrik nanti akan ada notes baru. Buat masa skrg jangan beli lagi. Tunggu and tnya lecturer dulu

      Delete
  14. Are you good in addmaths? I'n worried about that because I've got C in SPM. While during my examination in school , I only got 'cukup² makan' results.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I'm not that good but I got B+ in addmath

      Delete
  15. hi kak,nak tnya waktu register bole mintk tuka bilik ke?

    ReplyDelete
  16. hi kak,nak tnya waktu pendaftaran bole ke nak tuka bilik sama dgn kawan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Iffa, setahu akak tak boleh. Sebab dia pilih random ikut number matrik time kita daftar tu

      Delete
  17. Assalamualaikum kak, nak tanya kasut sukan kena bertali ke? Or tak kisah? And memang outing kena pakai baju kurung ke? Tak boleh pakai blouse/long skirt etc?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Yup bertali. Eh boleh je keluar outing pakai skirt and blouse. Cuma jeans je tak boleh.

      Delete
  18. Assalam akak nak tanya dekat matrik ada WiFi tak?

    ReplyDelete
  19. Selamat Sejahtera akak..saya ini baru habis SPM tahun lepas..dan dapat result 9A dan 2B...saya ini teras akaun...saya ada apply utk marikulasi..dan saya dpt matrikulasi kat selangor,,i mean banting..jadi akak rasa senang ke susah utk belajar kat matrikulasi..Maafkan saya utk menggangu akak ya..sorry..nama saya Tinneswari..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Tinneswari. Wow that's an excellent result. Congratulations! If you managed to get 9A's in SPM, I don't think it would be hard for you to study in matrik. Bcos acc course in matrik is not that tough

      Delete
  20. Hai, assalamualaikum kak �� macam mana kita nk tahu dpt model apa ye? Masa orentasi tu kita boleh tukar model right? If dapat model 2 or 3 can choose model 1 tak?

    Apa ye barang2 yang tak boleh bawak dkt kms? Laptop memang diperlukan right? Printer? Iron? Haha risau pulak saya.

    Kms boleh ke balik every week? Or ada kena isi borang? Huhu. Makanan dkt sana mahal tak? :/

    Boleh ke kalau saya tukar ke pdt ye? Saya dapat pst kursus sains >< Doakan sayaaa~

    Sorryyyy so many questions >< Thank you so muchhh kak ������

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai waalaikumussalam.

      Kalau awak dapat PST, boleh tukar ke PDT. Kalau dapat module 1, boleh tukar ke module 2 dan 3. Kalau dapat module 2 or 3, tak boleh tukar ke module 1. Tapi sesi pertukaran ni boleh buat time minggu orientasi je.

      KMS tak boleh balik every week. Dia ada jadual bila boleh balik and bila boleh keluar. Not every week boleh keluar outing. Kalau nak outing, kena sawp matric card dlu dekat guard.

      Iron sebenarnya tak boleh bawak sbb takut over voltage and akan blackout. Printer tak perlu pun rasanya. Kalau nak print, boleh ke kedai buku. Tapi kalau ada pun okay je. Laptop jarang guna sebab takde assignment sgt pun. Busy belajar je nanti haha.

      Makanan dekat sana murah je. Cukup sangat perbelanjaan. Tambah2 lgi dapat elaun. Congrats awak, semoga dapat belajar dengan baik and dapat good result! :)

      Delete
  21. akak saya ni vegetarian..makanan kat sana bagaimana..ada vegetarian...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada tapi tak banyak pilihan. Mostly semua makanan berlauk je :)

      Delete
  22. Hai kak,betul ke exam pdt lebih susah dr pst...sbb diorang belajar dgn lebih mendalam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai. Eh tak pun rasanya. Syllabus lebih kurang je. Tapi setahu akak pdt dia belajar chill sikit sbb syllabus kurang compared to pst. Sbb pdt belajar dua tahun kan so diorg ada banyak time nak belajar. Kalau exam akak tak berapa sure

      Delete
    2. Tapi yeah diorg belajar lebih mendalam rasanya

      Delete
  23. Hai kak saya dpt matriks pdt....betul ke exam pdt ni lebih senanng dr pst?pastu silibus pdt ni lebih sikit dr pdt tapi diorang belajarlebih.mendalam...betul ke kak?saya dh try google tapi info pasal pdt ni kurang sikit...boleh tak akak tanya kawan2 akak pasal pdt ni?

    Sori kak tanya byk sgt...tqvery much kak...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai, yes betul pasal bab syllabus tu. Tapi kalau exam akak tak sure susah ke senang dari pst. Akak takde kawan pdt sorry sangat2. If ada apa2 nak tnya just comment kat sini okay :)

      Delete
  24. Assalamualaikum kak. Nama saya Iffah. Saya ada beberapa kemusykilan

    1)Baru2 ni sy dpt ditawarkan ke Kolej Matrikulasi Perlis (jurusana perakaunan). Boleh ke dari kolej Perlis tukar ke Selangor. Saya nak tukar sebab saya masih dalam pantauan doktor atas faktor masalah pada tulang lutut saya. Kalau boleh tukar macam mana prosesnya ?

    2) Boleh tak akak bagitahu guide kepada bakal pelajar matrikulasi macam apa yg perlu dibawa ke sana, apa yg x perlu bawa, apa perlu dibawa semasa kuliah.

    3) Dekat asrama memang boleh bawa makanan ke mcm supper ke. Sbb saya ni mudah lapar bila tgh2 malam. Barang mcm cerek air bole bawak ke ? Air mcm milo 3 in 1 tu bole bawak ke ?

    Terima kasih


    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Hai Iffah.

      1) Kalau nak tukar matrik tak boleh. Tapi kalau ada penyakit, tak silap awak kena buat surat and ada beberapa prosedur. Proses akak tak berapa sure la iffah. Cuba contact pihak matrikulasi dan tanya mereka.

      2) Boleh InshaAllah akak buat post pasal tu ye.

      3) Hahaha boleh je. Cuma barangan elektronik mcm water heater, iron and rice cooker tak boleh bawak. Kalau mcm kms, ada bilik yg sediakan water heater. Kalau takde pun, awak boleh bawak tapi kena letak dalam bilik tu je sbb takut over voltage nanti blackout asrama. Makanan tak kisah nak bawak apa.

      Delete
  25. Hai assalmualaikum kak...bila kita akan tau dapat modul apa ye ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai waalaikumussalam.

      Rasanya time dapat result tu dah tahu module berapa. Kalau tak pun time pendaftaran. Tapi rasanya result keluar sekali dgn bgitahu module berapa

      Delete
  26. Assalamualaikum kak :) dekat matrikulasi selangor ni boleh pakai makeup tak? Yang style simple lah & hari raya berapa lama dia bagi cuti? ^^ tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam :)

      Boleh je tapi biasanya takde masa nak pakai makeup ni haha. Hari raya rasanya 2 weeks kot tak silap sekali dengan cuti sem/mid sem akak tak berapa ingat la

      Delete
  27. Assalamualaikum, kak saya nak tanya kalau bulan puasa biasanya akak sahur macam mana? Saya batch 2017/2018 & kitaorang daftar 5/6 (bulan puasa). Harga makanan kat kafe pulak kebanyakannya berapa ringgit?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusssalam. Akak just beli nasi kat cafe and lauk akak just guna lauk yang tin tu je x)

      Estimate dalam RM3-RM4 macamtu je untuk makanan berlauk. Makanan dekat matrik tak mahal pun.

      Delete
  28. Assalamualaikum,saya dapat tawaran ke KMS dan saya nak tanya akak kalau nota tu biasanya tulis atas kertas atau buku nota? Dan beg yang dibawa untuk ke kelas tu besar mana? Macam beg sekolah ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Tahniah awak. Akak tulis ikut subject. Biasanya buku nota sendiri sebab lagi senang. Kalau kertas tu akak guna untuk math. Beg kecik pun dah okay kot rasanya. Its all depends on you nak bawa besar mana. Kalau buku nota awak kecik2, bawa lah beg kecik.

      Delete
  29. Hi akak! hehe i got KMS but still waiting for upu. rasa macam nak masuk matriks tapi some people cakap susah & byk persaingan kalau perakaunan so kalau ponter rendah sush nak dapat u,is is true?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, congrats! For acc, somehow it is true but kalau science stream okay je. Tapi for account takde la tough sangat so it should be okay je nak score :)

      Delete
  30. Hi sis! glad that i found your blog 😝 I have a few question and i hope you can help me with that 🙇🏼‍♀️
    1. Saya dapat KMS but still waiting fr upu tapi rasa macam nk masuk matriks. Tapi some people kata susah and if kita amik perakaunan banyak persaingan & kalau in case pointer rendah susah nak sambung degree is it truee?
    2. saya takde kawan kat sana 😭 my friend semua dapat jauh2. Akak rasa senang tak nak dapat ramai kawan kat matriks based on your experience? saya tk pernah masuk asrama so i am so scareddd heheh sorry soalan mengarut sikit hehe
    I am so grateful if you can help me. Hehe semoga akak terus success! 🙏

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello!

      1. Somehow its true sebab subject acc tak tough sangat macam science and mostly students acc ni score2 belaka.

      2. Haha ni lumrah hidup. Kawan dekat mana2 pun ada. You should make new friends. Dekat uni nanti pun sama je. Tapi time akak dulu, alhamdulillah ramai kawan2 sekolah yg dapat kms even classmate! but akak dapat je kwn2 baru since satu kelas kan so you'll definitely make some friends and you should not be worry about it.

      Thank you! <3

      Delete
  31. Sis,saya dapat kms. Sis boleh tau tak sis dapat pointer matriks berapa sbb saya dapat 5a ,sains tulen jgk,
    Sis rasa modul apa patut saya ambil?

    ReplyDelete
  32. Bilik boleh pilih ke kak? Saya dapat kms sama ngan kawan saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak boleh dik. Daftar2 terus dapat kunci bilik dia dah pilih randomly.

      Delete
  33. Assalamualaikum, kak saya nak tanya al-quran kena bawak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Bawak je you may need to use it nanti.

      Delete
  34. Hai kak akak belajar dkt matriks in bi or bm?buku akak guna tu in bm or bi?kalau exam pulak mcm mana?boleh x jwb billingual....tahun ni betul ke matriks syllabus in bm??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai, mostly in BI. Exam multi language. Awak nak jawab in bm pun boleh but make sure satu bahasa je guna in paper. Eh?? Taktahu pulak akak sekarang macam mana...

      Delete
  35. Hi...biasanya 1 class brapa org ye??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, kalau praktikum (tutorial) ada la dalam 20 ppl. Kalau lecture hall, biasanya ada dalam 10 praktikum.

      Delete
  36. Hai kak dayana if you dont mind,boleh tak akak email fizik,chem and math notes coz i need them terribly....thxxx kak
    Here's my email
    normah_ibrahim86@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai dik. Sorry sangat2 akak memang takde simpan notes in soft copy. So sorry!

      Delete
  37. Hi sis. Sye dpt bljr di KMS. Sye nk Tanya buku mmng bnyk ke nk kena bwk pergi class nnti mcm sklh dulu atau kurang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi. Eh tak, buku sikit je bawak. Sometimes tak pakai pun buku sbb guna notes yg bagi je dalam lecture.

      Delete
  38. Hi kak Dayana, em nak tanya? kalau malam weekdays buat apa je? ada ke prep or kelas apaapa ke? and solat berjemaah wajib ke?

    ReplyDelete
  39. Salam dayana....ank anty dpt tawaran KMS... (boy) tp masih tggu UPU ptgahan Mei ni..soalan pertama: modul 1/2/3 tu mcm mana nk pilih ye...sbb dlm surat tawaran tdk dinyatakan modul brp yg dia dpt..Rasa2nya modul brp yg terbaik? Soalan kedua..batch ank aunty bljar in BM..boleh ke dorang catch up dlm BI masa bljar di matriks nnti?tkasih.

    ReplyDelete
  40. Hi, kalau waktu malam ada apa je? prep ke ada kelas ke? ke boleh study dalam bilik?

    ReplyDelete
  41. Assalamualaikum sis :) sy nak tanya kalau fail bagi setiap subjek saiz dia besar mana?? And buku nota saiz apa kena guna for each subjects ? Tq

    ReplyDelete
  42. Salam kak. Saya dapat kms dan memang nak pergi. Saya nak tanya kalau sahur cafe bukak ke? Ke beli makanan malam dan sahur dekat bilik je? Assignment ade byk nak guna laptop ke? Barang barang macam penyapu dengan langsir tu kena bawak sendiri ke? Buku rujukan spm ade guna tak? Sebab ada baca kt afterschool tu diorang kata bawak buku spm. Kasut sarung pergi kelas dgn pendaftaran tu boleh tak pakai sneakers biasa yang byk kt ig tu? Ke kena kasut pvc jugak? Dan masa nak iron baju tu berebut rebut tak? Thank you sebab jawab soalan saya yang banyak ni ya :))

    ReplyDelete
  43. Hi kak! Nak tnya, satu sem 6 bulan ke? Means kalau masuk bulan 6 bulan 12 balik ke? Then cuti brp lama sebelum second sem?

    ReplyDelete
  44. Hai kak, senang ke nak score kat matriks? Ramai tak yang dapat 4flat utk aliran sains? Agak2 ratio berapa eh satu batch dapat 4flat? :)

    ReplyDelete
  45. Hai kak saya ada soalan

    1.kalau saya ambik pst...lepastu dh cukup setahun,result saya kurang baik pastu saya nak ambik pdt boleh tak?ke kena ambik pdt dr awal sem 1?adakan dibenarkan buat mcm tu?

    2.saya dapat diploma kejuruteraan kimia di uitm....saya konfius nk pilih mana satu,matriks atau uitm?boleh akak bagi pendapat in term of cara pembelajaran,saya ni xde lah cepat tangkap sgt biasa2 je...what say you?

    3.lepasan matrik senang xnk masuk u?min berapa pointer nak masuk u?utk aliran sains

    4.skrg akak study dkt mana?btw boleh tak nak tahu pointer akak utk sem 1 dgn sem 2...hehehe(sbb result spm saya sama dgn akak:)

    ReplyDelete
  46. Hi kak. Matriks selangor asa kelas malam or prep macam asrama tak? Selalu start pukul brp dah free? Setiap sabtu ahad tu family blh dtg melawat tak ? Lecturer yg bg notes atau kita yg cari sendiri & print?
    Help me kak ..

    ReplyDelete
  47. Hi kak matriks ada kelas malam tak or prep mcm asrama? Setiap sabtu ahad family boleh dtg tak ? Kalau notes tu , lecturer bg dan printkan or kita cari then print sendiri ? Mmg last day orientation esoknya dah boleh balik bermalam ?

    ReplyDelete
  48. Salam kak. Saya nak tanya time sahur cafe memang tak bukak ke? Sahur dekat bilik? Assignment tak de guna laptop ke?

    ReplyDelete
  49. Assalamualaikum kak dayana,saya bru dpt tukar ke kms n saya dpt for aliran sains. Akak rse for org yg xde basic acc cam saya ni nk tukar sc ke acc bole ke? Saya mmg xde experience account. Camne eh kak?

    ReplyDelete
  50. Hi,saya dapat kms tapi tak sama dgn blok dgn kawan saya ;( boleh ke saya tukar blok ? atau boleh ke lawat blok kawan ?

    ReplyDelete
  51. Assalamualaikum sis. Buku2 yg nk bwk pegi class tu mmng bnyk mcm gi sklh dulu ke?? Hehe

    ReplyDelete
  52. Assalamualaikum dayana..nak tanya bilik block mira no bilik t4.3 tu tingkat berapa ya??daftar online dibuka 15may..hari 19may buat byran online dpt bilik tu.dengar cerita jauh dr kelas block mira..

    ReplyDelete
  53. Assalamualaikum dayana..nak tanya bilik block mira no bilik t4.3 tu tingkat berapa ya??daftar online dibuka 15may..hari 19may buat byran online dpt bilik tu.dengar cerita jauh dr kelas block mira..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Tingkat 4 rasanya. Dari blok mira takde la jauh mana

      Delete
  54. Assalamualaikum sis. Satu bilik asrama tu semua pljr yg amek course yg sama ke atau yg amek course lain jgk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. dia amik random. so dalam satu bilik ada je yang course lain2, ada yang dapat semua sama course

      Delete
  55. Replies
    1. Kalau ikutkan peraturan tak boleh. Tapi ada je yang pakai hari jumaat. Depends on matrik, ada sesetangah matrik yg strict and ada yg tak berapa strict

      Delete
  56. Hi kak dayana.. Nak tanya.. Kalau nak beli ubat ubatan dekat kms.. Ada jual kat mana ye??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, boleh pergi dekat pusat kesihatan dalam matriks.

      Delete
  57. Hai akak, boleh saya tau kat mana nak cari website utk nota matriks?

    ReplyDelete
  58. Hi akan nk tanya cuti hari raya brp hari ada org ckp dua hari ada org ckp dua minggu mana satu yg betul ye ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai. Tak berapa ingat la pasal cuti. Rasanya dua minggu sekali dengan cuti semester

      Delete
  59. Assalam dik nk tanya kms ada sediakn makanan tak utk student..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Matrik ada cafe untuk student beli makanan.

      Delete
  60. Hi kak, sy dapat 7A dlm SPM aliran acc, sy tak ambik addmaths. Moden maths sy dapat A,
    so sy nak tanya boleh tak sy cope up dgn maths kat matrix? Sy confuse nak ambik tawaran politeknik dip. in accounting or join matrix. boleh bg your opinion pls

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, tahniah sbb dapat 7A! First sekali akak nak tanya adik dah dapat tawaran or baru plan nak apply? Sebab time batch akak dulu kalau tak amik add mats tak boleh apply matriks. Tapi taktahu lah system skrg macam mana.. Kalau boleh apply, rasanya boleh je kalau nak join matriks asalkan selalu buat latihan and belajar bebetul inshaallah boleh score :)

      Delete
  61. Assalamualaikum kak. Saya nak tnya. Saya akan belajar di KMS dalam jurusan akaun selama setahun. Akak rasa klau saya buat dropship sambil belajar, akan menganggu pelajaran tak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Boleh je asalkan awak pandai manage masa dengan betul

      Delete
  62. Assalamualaikum akak,nak tanya kalau lelaki boleh ke pakai kemeja berpattern(garis-garis)
    Thank you��

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Rasanya takde masalah kot kalau pakai macamtu asalkan kemeja. Tapi jarang sangat la orang pakai yang ada pattern. Semua pakai plain je

      Delete

Blog Archive